Wat gebeurde er woensdag?

Dag Nicoline,

Wat er woensdag met mij gebeurde, en al begon op dinsdagavond.

Dinsdag avond na de les zei ik tegen mijn zoon: fijn gevoel, het is alsof (en misschien is het ook echt zo) mijn borst heel open staat. Dat is fijner en ruimer ademen. Daarna geslapen als een roos. Woensdagochtend om 6 uur op omdat ik mijn workshop ging voorbereiden, dinsdagavond kwam dat er niet meer van vanwege mijn ontspannen staat van zijn na de les.

Woensdagmiddag gaf ik een workshop voor beeldprofessionals in overheidsorganisaties, in Den Haag. Die workshop heb ik twee keer eerder gegeven voor verschillende groepen. Deze middag was de beste middag ooit. Na afloop, in de trein naar huis, merkte ik op hoe rustig ik ademhaalde. Rustig en diep. Alle andere keren na zo’n workshop voor een grote groep voelde ik me juichend, of tobbend, of gewoon erg moe, al naar gelang het resultaat en mijn zelfevaluatie. Nu niks van dat al. Tijdens de workshop merkte dat ik heel goed contact had met iedereen, speels, niet bang, professioneel en leidend. Het principe van afwisselend contact met mijzelf en contact met de groep en steeds afgestemd op wat nodig is, heb ik die middag geleefd, zonder daar ernstig mijn best voor te doen.

Het opmerkelijkste vond ik dat ik het achteraf niet opmerkelijk vond. Ik ben altijd wat beducht voor sleetse uitdrukkingen en jargon, maar ik stond duidelijk in mijn kracht.

Misschien een open deur voor jou, maar voor mij niet: houdt deze natuurlijke kracht verband met wat wij dinsdag op de les deden? Is dit wat Feldenkrais kan doen?

Roel Kooister

Kwaliteit van Bewegen

Vanuit onze ISA bewegingsvisie werden wij nieuwsgierig naar de Feldenkrais methode. Op voorhand leek er een groot aantal aanknopingspunten mogelijk en daarom hebben wij Nicoline benaderd.

Heel interessant en dit is wat wij zo mooi vonden aan deze bewegingsleer:
+ zeer prettige persoonlijkheid; wij houden van je directe, ontspannen en humorvolle aanpak Nicoline!
+ we delen de passie voor de kwaliteit van bewegen
+ als aanvliegroute hadden wij ook al gekozen voor minder trainen, maar met meer gerichte oefeningen 50/50 doe de helft en train het hele lichaam
+ je laat de bewegers zelf ervaren en benoemen hoe er bewogen wordt
+ je werkt vanuit een systeem maar past dit aan het individu aan
+ je analyseert super-gedetailleerd, ziet het in beweging/een loopje, maar ook in bijna totale stilstand
+ je begeleidt individueel en in groepen

Met zoveel overeenkomsten kunnen we zeker beginnen met samenwerken!

Met minder bewegen, meer resultaat; de kwaliteit van bewegen herkennen en activeren ISA is meer van het activeren van de sterke ketens door beweging Feldenkrais is meer van het bewust worden van HOE je beweegt en dan te ontdekken dat je efficiënter gaat bewegen met alleen de inzet van een beweging aan te passen: Minder doen en beter bewegen!

Als wij blokkades tegenkomen laten wij ze de sterke ketens bewegen om de tegenketens te laten ontspannen. soms masseren we wat of laten ze rekken, maar dat kan veel preciezer en
daarmee kun je de ervaring sterker maken. Het probleem van lichaamsfeedback tijdens sporten is namelijk dat je geen tijd hebt om te denken als je in flow beweegt. Met Feldenkrais kunnen we de ontspanning in de tegenketens bewuster laten voelen. Wij denken dat Feldenkrais icm ISA in de sport een extra vertaling kan zijn van de massagebank naar de oefeningen en de techniek.

En Nicoline, wij vonden het echt heel gaaf om mee te maken hoe je ons wist te raken, dooralleen het lijf te laten ervaren. Was mooi om te zien hoe er stukken lichaam (gewrichten en
spierketens) loskwamen en wat dat deed met ons gemoed. Het was bijzonder om te merken dat bepaalde spanning in rug en schouder rechtstreeks de traanklieren aanzette 🙂 Te ervaren dat je al die tijd een spiergroep hebt aangespannen waarbij dat helemaal niet nodig was! Het loslaten voelde als een soort verlies, maar een heerlijk verlies: ‘jongen, laat het maar gaan want dat heb je niet meer nodig…’ Zo mooi en simpel en puur.

 

Franklin van Doesburg en Jack Edelaar

Highly effective

Feldenkrais is een zachte, respectvolle methode die voor mij prettig en effectief is gebleken.

Ieder mens maakt zich in de loop der jaren bewegingen eigen, waarvan sommige niet de meest natuurlijke of efficiënte zijn. Feldenkrais maakt je daar van bewust en, in mijn geval, heeft het geholpen bestaande rug- en armklachten met zo’n 90% te verminderen zowel in hevigheid als frequentie.

De behandelingen en groepslessen van Nicoline zijn leerzaam en verfrissend. Ze is zeer betrokken bij de mensen die ze behandeld en verstaat haar vak. Haar achtergrond en ruime ervaring als fysiotherapeut zie ik als een waardevolle toevoeging en door het volgen van vervolgcursussen is ze op de hoogte van veel Feldenkrais technieken.

Het is een methode die je moet ervaren, omdat de resultaten zich moeilijk in woorden laten vatten. Na een behandeling of groepsles voel ik me compleet anders: verbonden, één geheel en bewust van mijn lichaam (op een prettige manier). Bovendien is mijn ademhaling veel dieper, wat alleen al een verademing op zich is.

A.v.D.